Сладко

Тиква с ориз и прясно мляко

Тиквата с мляко и ориз ми е любим зимен десерт от детството. Мама често ни го приготвяше вкъщи. Понякога даже на готварската печка на дърва ❤ Представете си само, влизаш премръзнал от игра на зимната пързалка, а в кухнята е топло и ухае на ванилия ❤ На тази тиква аз и казвам “Тиква по Габровски”, защото мама е родом от там, а тя знае десерта от баба. Преди няколко години разбрах, че има подобен вариант на десерт, който се нарича “Тиква по Севлиевски”, при който се изполва тарос (естрагон) – най-вероятно заради специфичния му аромат и вкус на канела. Затова реших името на рецептата да е простичкото – “Тиква с ориз и прясно мляко”, така, както я прави мама ❤

Няма налично описание.

Когато започнах да приготвям този тиквен десерт за моето семейство, установих, че не им допада особено много. И дълго време страдах, докато не открих, че всъщност това е много, много хубаво 😉 Цяла тава тиква с ориз, само за мен 😀

Ако никога не сте опитвали подобна тиква и се чудите какво точно представлява, ще ви помогна със следното: десертът е прекрасна комбинация от мляко с ориз и варена тиква.

Всеки път приготвям този десерт с продукти “на око”, но като ориентир ви давам следните количества:

Необходими продукти:

(за тава с размери 30×20см.)

Тиква – обелна и нарязана на парчета, колкото кибритена кутийка или малко по-големи.

Ориз – колкото да покрие дъното на тавичката, в която ще печете тиквата (при мен 10 с. лъжици)

800 мл. до 1 литър прясно мляко (ако парчетата тиква са по-големи, то тогава използвайте 1 литър мляко)

8-10 супени лъжици захар

2-3 ванилии

Няма налично описание.

Начин на приготвяне:

Отмерете необходимото количество ориз и хубаво го измийте, след което го разстелете на дъното на тавичката, така, че да е приблизително в един слой. Отгоре наредете обелените и нарязани парчета тиква, колкото се може по-плътно едно до друго. Поръсете със захарта и ванилията и налейте прясното мляко (ако печете в по-малка тавичка, то тогава като ориентир за количеството мляко, което ще ви е необходимо използвайте това, че парчетата трябва съвсем леко да се надигнат, когато ги залеете с млякото).

Няма налично описание.

Печем в предварително загрята на максимална мощност фурна, докато млякото почне да ври, след което намаляме на 180*-200* (без вентилатор) и печем, докато млякото почти напълно изври и отгоре се появи хубава фина коричка от печено мляко (около 40-50 мин.).

Не се притеснявайте, че тиквата няма да се свари по този начин. Заради по-високата точка на кипене на млякото тя се сварява много по-бързо в него, отколкото във вода. Става перфектна и много вкусна.

Изчакайте да се охлади и може да се наслаждавате на най-вкусния и лесен десерт с тиква.

Няма налично описание.
Няма налично описание.

5 thoughts on “Тиква с ориз и прясно мляко

    1. Радвам се, че ви е харесал, Бени 🙂 И благодаря за доверието ❤

      Liked by 1 person

Leave a comment