Сладко

Торта “Добуш” – вкусът на уюта и детството

Когато си роден на втория ден на Коледа, винаги имаш двоен празник. 🙂 Тази година реших, че ще си направя “Добуш торта” по рецепта на Мама. Тази торта си е традиция при нас – баба и мама я правеха често, за почти всеки празник. И въпреки че е съвсем простичка и обикновена, се е запечатала в спомените ми като най-вкусната торта! И досега си е такава. ❤️

Винаги съм била “чирак” при приготвянето ѝ (направи крема, намажи с масло тавата, смели орехите…), но този път си я направих сама от-до. 🙂 Всички покрай мен (а и аз също) са доволни от резултата.
Всъщност тази торта може да е в голям и малък вариант. Споделям малкия (половин доза), по която направих тортата от снимката.

Рецептата за тортата:

Продукти:
1/2 ч.ч. олио,
1/2 ч.ч прясно мляко,
1 ч.ч захар,
1 яйце ,
1 амонячна сода
Около 450 гр. брашно (ползвах на Топаз мел)
Замесва се меко тесто! Разделя се на 7 равни топки. Всяка топка се разточва малко и после се поставя в намазана с масло тавичка с диаметър 22 см., дооформя се с ръце, така че да покрие цялото дъно, набожда се на няколко места с вилица и се пече в предварително загрята фурна на 200* за около 7-8мин. (без вентилатор)
Крем:
1 л. прясно мляко
3 яйца
3 с.л. брашно (с връх)
1ч.ч захар
2-3 ванилии
кората на 1лимон
масло – 50-60 гр.
Брашното се разтваря в около 200 мл. от млякото. Към тази смес се добавят яйцата и се разбива до гладкост. Останалите 800 мл. мляко се кипват в съд със захарта и тогава на тънка струйка се прибавят разбитите мляко, яйца и брашно. След като кремът заври се добавят ванилията, кората от лимона и маслото. С топлия крем се сглобява тортата.
Всяка кора се маже с крем, включително и най-горната, както и цялата от страни. Поръсва се обилно със смлени орехи и се прибира на хладно за една нощ.

И, разбира се, към всичко това добавете и щипка любов!

Ако ви се хапва соленичко, може да откриете още рецепти тук.
Сладкото ви е по на сърце? Тези лакомства ще намерите ето тук.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s