Солено · Uncategorized

Лазаня с прясно мляко

Много се чудих какво точно да е заглавието на рецептата ми за лазаня – дали да е “Лазаня с прясно мляко” или “Лазаня без сос бешамел”? И реших да заложа на първия вариант, защото това си е точно лазаня с прясно мляко.

Когато за първи път приготвих домашна лазаня, най-много ме умори фактът, че аз всъщност готвя три манджи – сос болонезе, сос бешамел и накрая – лазаня. А да не говорим за всички съдове, които трябваше да се измия накрая….

На всичкото отгоре, лазанята ми не винаги ставаше сочна!

Всичко това приключи в момента, в който попаднах на коментар във форума на “Bg-mama”, в който една от потребителките, обясняваше, че когато приготвя лазаня, не приготвя сос бешамел, а директно налива прясно мляко в тавата при наредената лазаня и така пече. Стори ми се много идейно и още следващия път реших, че така ще пробвам и аз. И бях очарована от крайния резултат – вкусна и изключително сочна лазаня! До там бях с приготвянето на сос бешамел 😀 Вече години наред моята лазаня я приготвям по този изключително лесен начин!

Необходими продукти:

12-14 готови кори за лазаня (обикновено ползвам тези на Billa)

500 гр. кайма

2-3 скилидки чесън

1 с. лъжица мед (или захар)

1 кг. пресни домати (или 800 гр. от консерва)

1 кутия консервирани гъби печурки от 400 гр. (ползвам тези на Lidl)

100 – 150 гр. топено сирене

200-250 гр. настърган кашкавал

300-400 мл. прясно мляко*

6-7 с. лъжици олио или зехтин

1 ч. лъжичка риган

1 ч. лъжичка босилек

1/2 ч. лъжичка индийско орехче

сол – на вкус

Начин на приготвяне:

Измивам, обелвам доматите и с помощта на чопър ги пасирам на пюре (понякога ги настъргвам на ренде, но с чопъра е по-бързо 😉 )

Обелените и нарязани на ситно скилидки чесън добавям към загрятата мазнина и запържвам до леко зачервяване. Към тях добавям на малки порции каймата и с помощта на бъркалка я разбърквам добре, така, че да се раздроби на малки парчета и да се запържи. Към готовата кайма добавям пасираните домати, подправките, лъжицата мед, посолявам и оставям да поври на слаб огън – докато поизври голяма част от водата от доматите (може би около 30-40 мин.)

Когато сосът е готов, започвам да редя лазанята. Ползвам тава с размер 28×20 см.

На дъното на тавата сипвам 2-3 малки черпака от готовия сос и хубаво разпределям по цялото дъно. Отгоре подреждам 3-4 кори, които леко се застъпват една в друга. Заливам с 3-4-5 черпака от соса, подреждам следващите кори, върху тях слагам добре отцедените гъби, парченца топено сирене и 2-3 черпака от соса. Подреждам следващите кори, заливам с останалото количество сос, наливам отстрани в тавичката прясното мляко (гледам да е на ниво 2/3 от височината на лазанята, затова и количеството му в рецептата е ориентировъчно)*, покривам с алуминиево фолио,което набождам на 4-5 места с остър нож и слагам да се пече в предварително загрята фурна на 220*.

Когато лазанята започне да се пече, намалявам градусите на 170-180*. Пека я за 60 до 80-90 мин., след което я изваждам от фурната, махам фолиото, поръсвам с настърган кашкавал (ако имам пармезан – ръсвам и от него) и връщам отново във фурната на 220* – за да се запече хубаво кашкавала.

Изчаквам малко да се охлади, сервирам и ммм, пренасям се в Италия ❤

Имам и още по-мързелив начин на приготвяне 😉 Когато ми се налага бързо да приготвя лазаня, използам готовите сосове за паста (обикновено тези на Atlantic-Co), варено-пушени гърди, хубав колбас или изостанало пиле на грил 😉 и евентуално малко босилек. Тогава запържвам скилидките чесън, добавям соса и нарязания колбас и редя лазанята по описания по-горе начин 😉

Бързо, лесно и вкусно! Да живеят консервираните храни 😀 😀 😀

Leave a comment