Сладко

Меденките на Мама

Надали има някой, който не обича да си похапва меки и топящи се в устата меденки. Предлагам ви точно такава рецепта! Изключително сполучливи и вкусни меденки – “Меденките на Мама”

 Продукти: 

  • 1/2 ч.чаша мед,
  •  1/2 ч.чаша олио,
  • 1 ч.чаша захар, 
  • 2 яйца, 
  • 1/2 пакетче канела (1 равна ч. лъжичка)
  •  1 ч. лъжичка сода за хляб, 
  • брашно – колкото поеме за средно твърдо тесто (като за питка – аз меся със София мел-класик и количеството, което ми беше необходимо е около 3 и 1/2 – 4 ч.чаши).
Displaying Photo note

 Приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта, добавя се олиото и течният мед, канелата и содата. Добавя се по малко и брашното. Замесва се, оставя се да отпочине малко (аз го прибрам, увито в стреч фолио,  за около 30 мин. в хладилника). После се разточва на набрашнена повърхност и се изрязва в желаните форми. Пекат се в предварително загрята фурна на   180*. (без вентилатор) за около 10-15 мин или до леко порозовяване на краищата

Тестото може и да не се разточва, а да се оформи като топчета, които след изпичането се издълбават леко от едната страна, Трохичките от меденките се омесват с малко меко масло и мляко, след което се слепват две по две и се овалват в смлени орехи и се поръсват с щипка любов. Така те по-бързо омекват . 

Ако решите да украсявате  меденките, може да ползвате  Royal Icing ( Кралска ледена глазура). Рецептата, която ползвам е ето тази.

Изключително лесна и сполучлива!

Меденките, прибрани в кутия, омекват за около седмица. Ако искате това да се случи по-бързо, просто нарежете ябълка на малки резенчета и поставете в кутията, така, че само кората на ябълките да се опира в меденките. След  24 часа ще имате най-мекичките меденки на света.

Ако ви се хапва соленичко, може да откриете още рецепти тук.
Сладкото ви е по на сърце? Тези лакомства ще намерите ето тук.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s