Солено

Домашен хайвер по семейна рецепта

Много често в блога ще споделям рецепти, които са от Мама или Баба. Имах щастието да отрасна в дом, пълен с топлина и уют, в който винаги ухаеше на нещо вкусно. Тази рецепта е точно такава – приготвяше я баба, след нея – мама, а аз започнах да разбивам домашен хайвер още като ученичка.

Неоходими продукти:

1ч.чаша грис (от доста време ползвам такъв на МКМ, защото е много фин)
3 ч.чаши студена вода
1 с. лъжица неразбит, осолен хайвер (продава се на грамаж в поти всеки рибен магазин)
1 ч. чаша олио
1 глава лук
Сокът на един лимон
Сол на вкус

Приготвяне:

Грисът се залива със студена вода и при непрекъснато бъркане, се сварява до готовност (лъжицата трябва да остава празна следа по дъното на съда). Оставя се да се охлади (аз го покривам с кърпа и капак, така, че да не се образува кора отгоре, която впоследствие трябва да се отстрани, тъй като не е подходяща за разбиване). Към вече охладения грис се добавя неразбития хайвер и с помоща на миксер се разбърква добре. Започваме да добавяме олиото, на малки части – по една супена лъжица. Бъркаме непрекъснато, докато олиото се усвои добре. И така, докато се прибави цялото количество олио.

Олиото винаги се добавя на малки части, защото ако се добави рязко изведнъж, има опастност грисът да се пресече и после е много трудоемко да се оправи!

Лукът се нарязва на ситно (не се стърже, защото настърган започва да горчи) и се добавя към вече разбития хайвер. Овкусяваме със сок от лимон и сол на вкус…и щипка любов!

Уверявам ви – това е страхотно мезе, дори и за хора, които не обичат риба. А препечена филийка с него си е наслада за небцето.

Ако ви се хапва соленичко, може да откриете още рецепти тук.
Сладкото ви е по на сърце? Тези лакомства ще намерите ето тук.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s