Солено

Вита баница за Нова година

Какво е Новогодишната нощ без баница с късмети? Всеки очаква с нетърпение да си види късметчето за новите 365 дни, които го очакват. А пък и да си хапне за здраве и благополучие от вкусната баничка. По традиция правя вита баница, в която поставям късметчета, увити около дрянови клонки (от дряна в двора на родната ми къща ❤ ) Но с времето установих, че ровенето в баницата за късмети не е най-удачното занимание, особено след полунощ 😀 Така, че от няколко години приготвям традиционната баница, на която в последствие набождам късметчетата. Продуктите за тази баницата не са по-различни от тези за обикновена. Различен е начинът на поставяне на плънката и завиването на корите.

Моята рецепта е следната:

Необходими продукти

1 пакет кори за баница 400 гр.- ползвам “Тракийски кори”

5 яйца

400 гр. сирене

1 чаена чаша (около 200гр.) кисело мляко

1 ч.л. сода за хляб

50-60 гр. масло

Олио за намазване на корите

Сол (ако сиренето е безсолно)

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата и отделяме в малка купичка 3-4 с.л. от тях за намазване на баницата.

Към яйцата добавяме натрошеното сирене и объркваме добре.

Към киселото мляко добавяме 1 ч.лъжичка сода за хляб и изчакваме да шупне, след което го добавяме към яйцата и сиренето и объркваме добре. Добавяме сол, ако е безсолно. С готовата смес започваме да навиваме корите. Вземаме две кори. Горната, с помощта на четка, намазваме с 1 с.лъжица олио и обръщаме към долната кора. От сместта се сипват 3-4 лъжици и се разпределят равномерно по цялата кора. Навиваме на средно стегнато руло по дългия край и поставяме в предварително намазана с мазнина тавичка. Следващото руло трябва леко да застъпва края на предното. И така, докато навием всичките кори (или докато се запълни тавичката). Ако ви остане “самотна” кора (както при мен в случая), намажете я с олио, прегънете я на две, сложете от сместта и навийте на руло.

Нарязваме я на парчета в желана форма и големина (това го правя с цел баницата да се изпече добре и мазнината да проникне навсякъде равномерно).

Към отделеното в купичката яйце добавяме 1-2 с.лъжици олио и намазваме цялата баница. Поръсваме с малки парчета масло…и щипка любов. Казваме вълшебните думи: “Старец те слагам, ерген да те вадя” *:D и мятаме във фурната.

Печем в предварително загрята фурна на 180*-200* за около 30-40 мин.

Готовата баница може веднага след изпичане да се обърне върху две панички за не повече от 10 мин. По този начин се маха излишната мазнина от нея, а тя си запазва обема. (Предварително застелете под нея кухненска хартия, която да поеме мазнината)

Ако все пак решите да сложите късметчетата в баницата, преди да ги поставите е хубаво да ги увиете в алуминиево фолио (за да се съхранят цели при ровенето за късмета).

* Вълшебните думи се предават от поколение на поколение и се казват винаги, преди да се сложи печивото във фурната. Ей така, за успокоение ❤

Ако ви се хапва соленичко, може да откриете още рецепти тук.
Сладкото ви е по на сърце? Тези лакомства ще намерите ето тук.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s