Солено

Руло “Стефани”

Руло “Стефани” беше любимо ястие в детството ми. Мама го приготвяше обикновено за някой празничен ден. А аз бях помощник-готвач 😀 , който си хапваше кисели краставички, изостанало яйчице или просто наблюдаваше внимателно какво точно прави мама 😀

Рецептата, по която приготвям руло “Стефани” е тази, по която мама го приготвя и е част от вкусът на детството ми ❤

Няма налично описание.

Необходими продукти:

1 кг. кайма

1 глава лук

4 яйца (2 сурови + 2 сварени)

2 ч.л. черен пипер

2 ч.л. чубрица

2 ч.л. млян кимион

2 филии бял хляб

1 с.лъжица брашно

2-3 кисели краставички

1 морков – сварен

100 гр. топено сирене

Сол на вкус (обикновено каймата е достатъчно солена и предпочитам да не добавям сол, но ако вашата е безсолна, тогава добавете сол на вкус)

Стреч фолио

Няма налично описание.

Начин на приготвяне:

Отстранете корите на филиите и ги накиснете в студена вода.

В подходящ съд поставете каймата и добавете ситно нарязания лук, подправките, филиите хляб (хубаво изтискани от водата), двете сурови яйца, като белтъкът на едното отделяме настрана, в малка купичка (той ще ни трябва за замазка на рулото). Ако е необходимо, добавете сол на вкус. Омесваме хубаво, така, че да стане еднородна смес. Оставяме да отпочине за около 20 мин., колкото каймата да поеме ароматите на подправките.

Отмерваме стреч фолио, колкото е дължината на тавичката, в която ще печем рулото (аз пека в тавичка с размери 30×20 см.) и го разстиламе върху плот или маса. Фолиото трябва да е с около 5 см по-дълго и по-широко от размера на тавичката (може да ползвате и всяка найлонова торбичка, като я изрежете в подходящия рамер). Върху фолиото разстиламе каймата, така, че да се получи правоъгълник с дебелина около 1 см. В средата подреждаме по дължина сварените яйца (нарязани на половинки или четвъртинки), киселите краставички и сварения морков (нарязани на средно дебели пръчици) и топеното сирене (нарязано на колелца). Подхващаме от двете страни стреч-фолиото и леко доближаваме двата края, така, че да прилепнат хубаво над плънката на рулото. Белтъкът, който отделихме от едното яйце, го разбиваме с щипка сол, добавяме 2-3 с. лъжици студена вода и 1 с.лъжица брашно. Разбъркваме добре, до получаване на еднородна смес, без бучки от брашното. С 1/3 от така получената рядка каша, намазваме хубаво мястото, на което се съединяват двете страни на правоъгълника от каймата.

Няма налично описание.

Притискаме хубаво и двата края (горен и долен) на рулото, така, че да не се вижда поставената плънка Вземаме рулото, като внимаваме да не се пукне и прехвърляме в намазнена тавичка, като частта, в която се съединяват страните на рулото трябва да остане отдолу. Поставеното в тавата руло, леко притискаме отстрани с ръце, за да го дооформим и намазваме навсякъде върху него и отстрани, с останалата белтъчна смес. В тавичката наливаме от двете страни на рулото по около 120 мл. вода, която посоляваме с щипка сол и слагаме да печем в предварително загрята на 250* фурна (без вентилатор) за около 10 мин., след което намаляваме фурната на 200* и печем за още около 40-50 мин. Заради белтъчната замазка, рулото не се пука при печене и получава хубава златиста хрупкава коричка.

Няма налично описание.
Няма налично описание.

Поднасям обикновено руло “Стефани” с гарнитура* картофено пюре …и щипка любов!

*Може в същата тавичка, в която печете рулото, да запечете картофки. Те поемат от ароматите и мазнината и стават изключително вкусни.

Няма налично описание.

Ако ви се хапва соленичко, може да откриете още рецепти тук.
Сладкото ви е по на сърце? Тези лакомства ще намерите ето тук.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s