Солено

Летни кисели краставички

Не знам при вас как е, но на мен по средата на лятото вече ми е втръснало от пресни плодове и зеленчуци и ми се хапва нещо киселко 😉 Затова по традиция, останала от семейството ми, си правя летни кисели краставички 🙂

Много ги обичам ❤ Особено в големите жеги ❤

Рецептата за тях е много, много проста. Не изисква никакви специални умения или процедури, като претакване. А и в топлото време са готови за 3-4 дни.

Необходими продукти:

Корнишини или по-тънки и крехки краставици тип “Гергана”

Сол

Вода

Пресен копър

Лук

Черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:

Приготвям саламура от вода и сол, в съотношение 1:4 (на 1 литър вода добавям 4 равни супени лъжици сол). Кипвам я, колкото да се разтвори солта и я оставям да се охлади.

През това време измивам краставичките, ако са по-мекички и поувехнали, ги нарязвам на колелца.

Във всеки буркан, на дъното, постявям 2-3 парчета обелен и нарязан на едри филийки лук, 1-2 стръка пресен копър и няколко зърна черен пипер. Отгоре подреждам плътно измитите краставички и наливам до горе с охладената саламура, така, че да покрива хубаво краставичките. Покривам буркана с капачка (може и да е на винт).

Бурканите поставям в дълбок съд (обикновено в тава), защото още на втория ден започва ферментацията и част от саламурата изтича от бурканите. Единственото, което е необходимо е, да се проверява всеки ден да не са останали на сухо краставичките. Ако е необходими – доливам от изостаналата саламура.

В топлото време ще имате готови хрупкави вкусни кисели краставички само няколко дни след приготвянето им.

Ако не се изядат бързо бързо, след като са готови, се съхраняват на хладно – в хладилник или в хубава хладна маза.

Тези краставички могат да се приготвят и в по-голям съд (тенджера, малка кофичка с капак и т.н), но задължително трябва да се затиснат с чиния или друг подходящ прибор, за да не “изплуват” на повърхността и вместо да ферментират – да се развалят.

И не се притеснявайте от мътната саламура, която се получава, след като са готови краставичките. Това е абсолютно нормално при този вид ферментация.

И да знаете, че пиша този текст, хапвайки си точно такива краставички 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s