Солено

Крем супа от праз “Вишисоаз”

С тази супичка директно ви пренасям във Франция ❤

„Вишисоаз“ означава „от град Виши“ – балнео курорт в югоизточна Франция, известен с множеството си минерални извори. Известен спа курорт още от XVI век, градът става седалище на колаборационисткото правителство по времето на Втората световна война, по време на окупацията на Франция.

За произхода на супата обаче има различни теории. В едната от тях, заслугите за създаването на тази супа дължим на Луи Диа, който разказва през 1950 г. в списание „Ню Йоркър“, че е измислил супата през 1917 г., когато е бил главен готвач в хотел „Риц“ в Ню Йорк. Сервирал я студена, през едно горещо лято, спомняйки си за супа, която приготвяла баба му.

Нарекъл я „студена крем супа вишисоаз“, препратка към своето родно място, град Монморо, недалеч от Виши. Супата се радва на голяма популярност отвъд Атлантика, преди да дойде във Франция през 1954 г.

Другата версия за произхода на супата е, че е била сервирана от готвача на испанския посланик по времето на войната, когато правителството се е намирало във Виши. Този готвач бил от баския район и бил почитател на традиционното ястие „порусалда“, приготвяно със същите съставки като супата, но с добавка на сушена риба треска. Същият този готвач след войната отишъл да работи в нюйоркския хотел „Риц“ и там популяризирал супата, наречена „Вишисоаз“.

Какъвто и да е произходът на тази супа, аз я знам, благодарение на колежката ми – Диана Симеонова. Не знам дали сте работили в напълно женски колектив, но понеже аз съм ежедневно в такъв, темата за дневното меню е особено актуална 😀 И поради тази причина често обменяме идеи и рецепти. Точно така Дидето сподели за тази уникално вкусна и лесна супа ❤ Като един виден скептик, хич не ми се вярваше, че нещо, което съдържа единствено картофи и праз ще ми хареса, но след като я приготвих, бях очарована ❤ И така, тази супа трайно се настани в менюто ми! Кадифеният и вкус ме завладява всеки път, когато я опитам ❤

Необходими продукти:

300 гр. праз лук (при мен това количество е от 4 стръка тънък праз)

2-3 средно големи картофа

1 кубче пилешки бульон (или 1.200 мл. домашно приготвен такъв)

40-50 гр. масло

1-2 с. лъжици олио

200 мл. сметана за готвене (ползвам на Лидл)

Млян черен пипер – за поръсване.

По желание – сирене, за поръсване.

Начин на приготвяне:

В тенджера разтопих маслото и добавих лъжиците олио. Добавих нарязания на колелца праз. Задуших до омекване на праза. Към него добавих обелените и нарязани на ситно картофи. Разбърках няколко пъти, натроших кубчето пилешки бульон (ползвам на Pikantina), налях 1.200 мл. вода и оставих да ври на тих огън – до сваряване на картофите.

Сварените зеленчуци пасирах, добавих сметаната и отново пасирах.

Сервирах супата топла, поръсена с настъргано сирене, малко млян черен пипер …..и щипка любов ❤

Супата може да се консумира и студена, но в студените есенни и зимни дни е много вкусна, когато се хапва още гореща ❤

Приготвяйки тази супа, още веднъж си давам сметка, че понякога най-вкусните неща са най-простичките. Точно като тази съвсем проста крем супа от праз със сложното име “Вишисоаз” ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s