Сладко

Портокалови корички

Обичам сладкиши с аромат на портокал. Но не от есенция, а аромат от портокалови корички. Много често използвам портокалови корички при направата на кекс, тиквеник, козунак, кифлички, че даже и в торти. Резултатът винаги е отличен. Дълго време ползвах готови портокалови корички, но при тях някак си ми се губи оня прекрасен портокалов аромат. А пък са ми и доста корави. Затова реших, че ще си направя сама. Колко пък да е трудно? Изчетох много рецепти в нета и първият опит не беше точно това, което очаквах 😀 – първо отделяш с помощта на нож бялата част на кората, после вариш няколко пъти, после пак вариш със захарен сироп и накрая сушиш на хартия или метална скара. Междувременно си омазал навсякъде и лепнеш от захарта 😀 . Давайки си сметка, че захарта е основен консервант, реших, че ще опростя максимално процедурата и ако крайният резултат е добър, ще правя портокалови корички по мой си начин. Точно него ще опиша сега, защото от години правя така сладки портокалови корички. По най-простия и лесен начин.

Необходимите продукти са:

Портокали – с хубава и дебела кора

Захар

Вода

Начин на приготвяне:

Портокалите се измиват хубаво с топла вода и веро (може да ползвате гъбата за съдове, за да се махне горния обработен с химикали слой).

С помощта на белачката за картофи хубаво се обелват. Ползвам белачката, защото така се отделя само кората, но не и долната бяла част под нея, която горчи и не е подходяща за консумация. Обелените кори се нарязват на малки парченца и се слагат в съд с вода. Поставят се на котлона и се изчаква, докато водата заври. Врялата вода се отцежда, коричките се заливат отново с чиста вода и се слагат да заврят втори път. Тази процедура се извършва три пъти (звучи като тайнствен ритуал 😀 ). След като изхвърлим и третата вода, коричките се изсипват в гевгир или цедка за да се отцедят хубаво и леко да се охладят.

Няма налично описание.
Няма налично описание.

Когато са готови, започваме да ги насипваме в чисто и сухо бурканче. Редуваме ред портокалови корички, ред захар и така, докато запълним бурканчето. Най-отгоре задължително насипваме повечко захар и прибираме в хладилник. На другия ден проверяваме дали коричките са покрити добре със захарта, защото тя се стопява от влагата в тях. Ако това се е случило, просто добавяме още захар. И ще имаме не само портокалови корички, но и сладък портокалов сироп.

Коричките са готови за употреба след 2-3 дни (колкото малко да се подсладят от захарта).

Така направени коричките издържат по 2-3 месеца на хладно и тъмно (в хладилник), без да променят цвят и вкус.

Преди употреба в сладкиши, може да си гребнете необходимото количество портокалови корички от бурканчето и да ги оставите да се отцедят преди да ги сложите в печивото. Аз лично не го правя, защото отделения портокалов сироп придава допълнителен аромат.

Най-вероятно не съм открила “топлата вода” с направата на портокалови корички, но споделям опит за бърз, евтин и сполучлив вариант за направата им.

Ако ви се хапва соленичко, може да откриете още рецепти тук.
Сладкото ви е по на сърце? Тези лакомства ще намерите ето тук.

3 thoughts on “Портокалови корички

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s